En Guide Til At Forstå Valg Odds

Har du aldrig helt forstået, hvordan man kan oddse på valgresultater? Så er denne artikel netop til dig! Her kommer du til at lære mere om odds generelt, hvad du kan oddse på under et valg og særlige ting du skal være opmærksom på, hvis du kunne tænke dig at oddse på USA’s præsidentvalg den 5. november 2024.  Læs med her og bliv helt klar.

Hvor oddser man henne

Det nemmeste er helt klart at oddse fra din telefon eller computer, men hvis du er helt uerfaren og ikke er sikker på, hvordan du skal komme i gang, er det for eksempel en god idé at finde en overskuelig side over odds præsidentvalg.

Når man herefter skal vælge, hvad man vil oddse på skal man starte med at vælge, hvilke(n) del af valget man vil beskæftige sig med – det kan være hvem der bliver valgt som præsident, hvilket parti, der får flest stemmer, eller hvem der vinder i svingstaterne.

Forstå USA’s præsidentvalg

Det kan være en god idé at sætte sig en smule ind i, hvordan USA’s præsidentvalg fungerer, fordi der netop er mange flere faktorer at tage højde for end der ofte vil være i andre landes valgperioder. Hvilke kandidater stiller op, hvilke delstater er spidskandidaterne populære i og hvor mange valgmænd har den enkelte delstat?

Det der adskiller USA’s valgperiode mest fra det man er vant til i Danmark er nemlig, at der bliver afholdt separate valg i alle 50 delstater – resultaterne bliver udgjort i valgmænd, som optælles ud fra, hvor mange indbyggere delstaten har. Det betyder at nogle delstater har meget få valgmænd, mens andre og større delstater har langt flere, og kandidaten skal altså vinde i den enkelte delstat for at få alle valgmændene.

Man kan derfor ikke regne ud, hvilken præsidentkandidat der kommer til at vælge ud fra, hvor mange delstater kandidaten er mest populær i, hvis disse delstater er meget små og eksempelvis kun udgøre 3 valgmænd. USA’s forfatning kræver nemlig, at man kun kan vinde valget ved at få mere end 270 valgmandsstemmer ud af i alt 538, men 50 af disse kan altså komme fra én delstat.

Odds præsidentvalg i svingstaterne

Som nævnt i starten af denne artikel, er det også muligt at oddse på valgresultaterne i svingstaterne – det er betegnelsen på stater man aldrig helt ved, hvordan man kommer til at stemme. I USA kan man ofte regne med, hvordan de enkelte delstater kommer til at stemme, men nogle få ændrer sig fra gang til gang.

Det kan derfor være en god idé at følge med i nyhederne, hvis man er interesseret i, hvordan valgresultaterne i disse staterkan ende. Når man så har dannet sig et overblik over alle ovennævnte faktorer, er man klar til at kaste sig ud i at oddse – når du har valgt et sted du vil spille, vælger du herefter hvor mange penge du vil satse. Hvis du for eksempel vil satse 100 kr på en kandidat, og oddset er 2,5, skal du gange 2,5 med 100 for at finde ud af, hvor meget du vinder, hvis kandidaten vinder. Simpelt nok, ikke?

Hvad skal du huske, når du oddser på valg?

Nu har du forhåbentligt fået en bedre forståelse af, hvordan præsidentvalget foregår i USA og hvilke faktorer man skal tage højde for når man forsøger at gætte sig frem til resultaterne. Et generelt råd når du oddser på valg er dog, at det ofte er bedre at beskæftige sig med fakta i stedet for, at gå ud fra egne holdninger og meninger.

Dette afspejler nemlig ikke altid de ydre omstændigheder – især ikke hvis man har at gøre med et valg i et andet land, som USA, hvor befolkningens fokus kan være på noget helt andet end det man er vant til i sit hjemland.

Så følg med i nyhederne og odds strategisk!